top of page

Ev Bahçesi Tasarlamanın 10 Temel Adımı

Güncelleme tarihi: 29 Ara 2023



1.     Amaç Belirleyin


Bahçenizin kullanım amacını netleştirmeniz, tasarım sürecinizin temelini oluşturacaktır. Hangi ihtiyaçlar için bahçenizi kullanacaksınız? Dinlenme, ailecek vakit geçirme, eş-dost ile hafta sonu barbekü partisi yapma, organik bir kahvaltı sofrası için dalından koparılan biber, domates vb. yetiştirme, yoga yapma, yüzme, güneşlenme gibi ihtiyaçları belirlemek, tasarımınızın odak noktasını ortaya çıkarır.



2.     Alanınızı Değerlendirin


Mevcut bahçenizin analizi, tasarımın ilk adımıdır. Toprağınızın yapısı, mevcut bitki örtünüz, ışığın nereden geldiği, hangi alanların gölge olduğu, drenaj durumunuz ve sulama sisteminiz hakkındaki bilgileri bir araya toplamak çok önemlidir. Tasarımın temelini oluşturacak faktörleri göz önünde bulundurduktan sonra artık tasarıma başlayabilirsiniz!



3.     Tarzınızı Seçin


Kişisel zevklerinizi ve bütünlük oluşturması açısından evinizin mimari tarzını yansıtacak bir tema belirlemek önemlidir. Modern, klasik, rustik, Osmanlı-Saray bahçesi, Japon bahçesi, İngiliz bahçesi gibi farklı tarzlardan birini seçmek tasarım sürecinizde size rehberlik edecektir. Formal ya da organik, hangi çizgilerden hoşlanıyorsunuz?



4.     Fonksiyonel Alanlar Oluşturun


Bahçenizi farklı amaçlar için bölerek işlevsel alanlar oluşturabilirsiniz. Yemek yeme, oturma, oyun oynama, bitki yetiştirme gibi alanları belirleyerek kullanım kolaylığı sağlayabilirsiniz.

 


5.     Bitkilerinizi Seçin


İhtiyaçlarınıza uygun ve estetik olarak hoşunuza giden bitkilerin seçimini yapın. Bitki seçimi yaparken dikkate almanız gereken unsurlar; iklim, toprak özellikleri, bakım gereksinimleri olmalıdır.

 


6.     Yürüyüş Yollarınızı Belirleyin


Mevcut bahçenizde şu an hangi kestirme yolları kullanıyorsunuz? Bu sizin için büyük bir ipucudur. “S” şeklindeki organik yollar mı yoksa formal, keskin hatlar mı size hitap eder? Bu soruların cevabı bahçenizdeki hareketinizi kolaylaştıracaktır. Malzeme seçiminiz; taş, ahşap, çakıl vb. bahçenizin dokusunu bambaşka bir hale getirebilir. Ayrıca yollarınızın konumu ve nereden nereye gideceğiniz gibi yönlendirmeler, bahçeniz için kritik önem taşır.

 


7.     Aydınlatma Sisteminizi Planlayın


Bahçenizin hava karardıktan sonra da keyifli olabilmesi için aydınlatma sisteminizi planlamanız gereklidir.  Her zaman için yumuşak ve ambiyans yaratan aydınlatma sistemlerinin insan doğasına en uygun tercihler olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Aydınlatma sisteminizin, bahçenizin atmosferini tamamen değiştirebileceğini unutmamalısınız.



8.     Altyapınızı Sağlamlaştırın


Drenaj sisteminiz, otomatik ve damla sulama sistemleriniz vb. altyapılarınız bahçenizin dinamiğini oluşturan fonksiyonlardır. Bu yüzden mevcuttaki sisteminizi sağlamlaştırmanız gereklidir. Eğer bahçenize ilk defa uygulama yapılacaksa ilk olarak altyapıdan başlamalısınız.   

 


9.     Bahçe Mobilyalarınızı ve Dekorasyonunuzu Seçin


Hangi tür bahçe mobilyalarından hoşlanırsınız? Rahat ve konfordan yana mısınız, yoksa estetik duruş ve zarif görünüşten yana mı? Belki de aradığınız sadece doğallıktır. Bunun üzerine düşünüp karar vermeniz daha verimli bir seçim yapmanıza yardımcı olacaktır. Minderler, heykeller, dekoratif objeler vb. unsurlarla bahçenize kişisel dokunuşlar ekleyebilirsiniz. Bu sayede bahçenizin zevkli tarzını gözler önüne serebilirsiniz.



10.  Bakım Planınızı Oluşturun


Uygulamaya geçmeden önce, henüz tasarım aşamasındayken bahçenizin bakım planını oluşturmanız gereklidir. Düzenli bakım ve süreklilik, bir bahçeyi her zaman güzel gösterir. Sulama, budama, gübreleme, ilaçlama gibi rutin olarak tekrarlanan bakım işlerini aylara, haftalara hatta günlere bölerek planlamasını yapmalısınız. Bu sayede bahçenizin güzelliklerini korumuş ve geliştirmiş olursunuz.



 


BONUS:

 

11. Su Öğeleri Ekleyin


Eğer bahçeniz buna müsaitse, su öğesi eklemek size inanılmaz bir rahatlık sağlayacaktır. Peyzaj tasarımı yapılırken, her projede su öğesi eklenip eklenilmeyeceği üzerine mutlaka düşünülür. Çünkü su öğeleri, insan doğasına en çok huzur veren, sakinleştiren ve dinginleştiren öğelerdir. Havuzlar, göletler, mini şelaleler vb. su öğeleri bahçenizde doğal bir etki yaratır. İnsan doğasının konfor arayışı tükenmeyeceği için su öğeleri bahçelerdeki yerini her zaman koruyacaktır.

 


 

Bu yazımızda sizi “Ev Bahçesi Tasarlamanın 10 Temel Adımı” üzerine bilgilendirmeye çalıştık. Unutmamalısınız ki, ev bahçeleri peyzaj mimarlığının mikro ölçekli çalışma alanlarıdır ve bünyesinde profesyonelleri barındıran ekip ile beraber tasarlanmalıdır. Umarız, bahçenizin her bir tasarım aşamasında bizzat bulunarak ve öğrenmiş olduğunuz bilgileri pekiştirerek zevk alırsınız!


 
 
 

Comments


0850 242 14 07

0541 953 14 07

19 Mayıs Mah. Turaboğlu Sok. Hamidiye Yazgan İş Merkezi No:4 Kat: 2
Kadıköy/ İstanbul 1757833759

© BOZTEPE PEYZAJ Tüm Hakları Saklıdır
bottom of page